Products
Discover our products
Skill Navigator

Close skill gaps, drive business impact

Learning Experience Platform

AI-personalised learning journeys

Learning Management Systeem

Manage and automate your learning ecosystem

AI Authoring

Rapid course creation with intuitive AI

Online Training Library

Measure learning succes

eLearning Subscriptions

17k + curated courses in one subscription

Training Intermediary

Training Intermediary

Event Management

Streamline event organissation

Services
Customer Community
Integrations
Learning Center
Technical Support
Implementation
Customer Succes
Customer Service
Solutions
Discover our solutions
Onboarding

Swiftly turn newcomers into team insiders

Compliance

Simplify compliance management

Knowledge Sharing

Centralise & streamline organisational knowledge

Upskilling & Reskilling

Empower growth with AI-tailored skill paths

Ownership Own Future

Centralise & streamline organisational knowledge

Industries
Gemeente
Bouw
MKB
Zakelijke dienstverlening
Kinderopvang
Onderwijs
Uitzend
Zorg
Inspiration
Discover our solutions
Blog

Swiftly turn newcomers into team insiders

Downloads

Centralise & streamline organisational knowledge

Learning & Development Monitor

Unsere große Studie zur Personalentwicklung

Webinars & videos

Simplify compliance management

Case studies

Empower growth with AI-tailored skill paths

Learning Management Systeem (LMS)
Read more
About Studytube
About Studytube
About us

Close skill gaps, drive business impact

Careers

Manage and automate your learning ecosystem

Partner

AI-personalised learning journeys

Contact

Measure learning succes

Gründe für Studytube

Warum wir der richtige Partner an Ihrer Seite sind

Learning Management Systeem (LMS)
Read more
Log inBook a demo
EN
EN
NL
DE
April 1, 2024
LMS

Learning Management Systeem (LMS)

Alle informatie die je moet weten over een LMS!
Back to blog

Wat is een LMS

Een Learning Management Systeem (LMS) is software die helpt alle leeractiviteiten en trainingen binnen een organisatie te beheren, Een LMS wordt vaak benut voor het beheer van de administratie, documentatie, tracking en rapportage van leren binnen de organisatie. Denk hierbij aan het uitnodigen van medewerkers of inzicht krijgen in rapportages over lopende of afgeronde trainingen.

Daarnaast biedt een LMS een platform voor het aanbieden van online, klassikale en blended trainingen en micro-learnings. Zo helpt een LMS ook bij het krijgen van grip op de leerprocessen binnen een organisatie.

Het woord zelf zegt het allemaal:

  1. Learning: De software is gemaakt om lesmateriaal te creëren en/of bestaand leeraanbod te beheren en met een online publiek te delen.
  2. Management: Het draait allemaal om centraal beheer: cursussen organiseren, medewerkers en resultaten beheren en de effectiviteit van je lesmateriaal analyseren.
  3. Systeem: Het is een softwaresysteem dat je helpt bij al het bovenstaande en meer. Elk systeem heeft zo zijn eigen functionaliteiten om learning management te vereenvoudigen.

De opbouw van een Learning Management Systeem

Een Learning Management System (LMS) speelt een centrale rol in het leerlandschap van organisaties. Het platform bestaat doorgaans uit twee onderdelen: de leeromgeving of het LXP en een beheer- en administratiesysteem.

De leeromgeving, vaak gepresenteerd als een online academy, is waar medewerkers trainingen zoeken, boeken en volgen. Hier draait het om het daadwerkelijke leren en ontwikkelen; medewerkers krijgen eenvoudig toegang tot relevante trainingen en kunnen hun voortgang bijhouden.

Achter de schermen zorgt het LMS voor het beheer van deze leerervaring. Het systeem maakt het mogelijk om het leeraanbod te beheren, leeractiviteiten bij te houden en rapportages te maken over het rendement van de trainingen. Hierdoor hebben organisaties inzicht in de voortgang, de effectiviteit van hun leerprogramma's en de ROI.

Voor wie is een LMS bedoeld?

In principe is een LMS bedoeld voor de afdeling HR en/of L&D en managers binnen een organisatie. Dat geldt voor alle organisaties die leren en ontwikkelen goed willen organiseren en grip willen hebben op de opleidingskosten, het budget en trainingsaanbod.

Binnen het LMS zijn verschillende rollen te verdelen: beheerder, manager, trainer en medewerker. Deze rollen hangen samen met de bevoegdheden van gebruikers op het platform.

Wat kan je met een LMS?

Er zijn verschillende soorten learning management systemen. De functionaliteit en toepassingen verschillen per systeem. Grofweg zijn ze in drie categorieën te verdelen: het LMS voor 1) online trainingen, 2) klassikale trainingen en 3) een volledig geïntegreerd LMS.

Kijkend naar de specifieke functionaliteiten van een LMS zijn er deze hoofdactiviteiten:

1.1 Beheren van medewerkersinformatie

Een LMS is te integreren met vrijwel ieder ander HR-systeem, waardoor altijd te werken is met een actueel medewerkersbestand. Om dit overzichtelijk te houden, biedt een LMS de mogelijkheid om medewerkers in teams te plaatsen. Als nieuwe medewerkers in het systeem worden toegevoegd, kunnen zij automatisch een uitnodiging krijgen voor de online academy.

1.2 Beheren van het leeraanbod

Met een LMS is ook het leeraanbod te beheren. Zo kan gemakkelijk een leeraanbod naar wens worden samengesteld, waarbij een combinatie mogelijk is van online, klassikale en blended trainingen. Sommige LMS’en hebben ook de mogelijkheid microlearnings toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld artikelen, instructievideo’s of case studies. Daarnaast vergemakkelijkt een LMS het aanmaken en beheren van interne of externe events. Denk aan het uitnodigen of inschrijven voor workshops of seminars.  

1.3 Beheren van de budgetten

Een belangrijk onderdeel rond training en opleiden binnen organisaties is het beheren van de opleidingsbudgetten. Budgetteren via een LMS geeft de mogelijkheid om een persoonlijke leerrekening in te stellen per medewerker of team. Daar kan vervolgens een accorderingsroute aan gekoppeld worden om een budget-check te doen (handmatig of automatisch). Zo worden budgetoverschrijdingen voorkomen en ontstaat beter inzicht in de uitgaven. Ook helpt een LMS met de budgettering van de inkoop van trainingen.

2. Sturen van leeractiviteiten onder medewerkers

Behalve de technische ondersteuning en het automatiseren van administratieve handelingen, kan een LMS ook worden ingezet binnen de HR-gesprekscyclus. Bijvoorbeeld door feedback uit evaluatiegesprekken te vertalen naar een leerlijn met passende trainingen. In het systeem kunnen HR-professionals of managers deze leerlijnen en specifieke leerinterventies (zoals certificering of assessments) aanmaken en toewijzen aan personen of teams. Vervolgens zijn de activiteiten en ontwikkelingen te monitoren en leerresultaten te meten (bijvoorbeeld het aantal behaalde certificaten).

Bij welke uitdagingen helpt een LMS?

Het hoofddoel van een LMS is het verkrijgen van grip op leerprocessen, budgetten en kosten. Waarom is dat tegenwoordig zo belangrijk?

Het innoverend vermogen van een organisatie wordt sterk bepaald door de mate waarin kennis en vaardigheden van medewerkers meebewegen met de steeds snellere ontwikkelingen van de markt. HR en L&D staan voor de uitdaging om medewerkers de noodzaak van continue persoonlijke ontwikkeling in te laten zien en de betrokkenheid onder medewerkers te genereren. Een LMS vergemakkelijkt deze opgave. Medewerkers begeleiden in hun carrière kan door leren te koppelen aan de benodigde vaardigheden en de ambities van medewerkers. Daarmee kan gemakkelijk actief gestuurd worden op leren en de juiste balans geboden worden tussen vrije keuze en verplichte trainingen.

Naast het motiveren en stimuleren van medewerkers wordt HR en L&D ook geacht te kunnen verantwoorden hoe hun bestedingen bijdragen aan kennisontwikkeling binnen de organisatie.

Dat komt mede door de groeiende vraag naar opleidingen, toenemende investeringen op dit gebied en de toename van beschikbaar leeraanbod en leervormen. Dat vereist rapportages om meer grip te krijgen op het opleidingshuis en haar kosten. Het management verwacht rapportages die het leerrendement binnen de organisatie inzichtelijk maken. Met een LMS beschik je in een handomdraai over de juiste rapporten en inzichten.

Hoe kies je een LMS?

Als je goed weet wat een LMS is, hoe het werkt en waarom je een LMS nodig hebt, ben je eraan toe om het beste LMS voor jouw organisatie te kiezen. Oftewel de hamvraag: hoe kies je een LMS?

Om te helpen bij dit keuzeproces ontwikkelden wij een stappenplan en een checklist, die aangeeft waar een LMS aan moet voldoen.

Een belangrijke vraag om over na te denken is bijvoorbeeld wie meegenomen wordt in het beslissingsproces. Oftewel: welke personen hebben invloed op het LMS dat gekozen wordt en welke rol spelen zij in het keuzeproces? Een logische stap is om HR hierbij te betrekken, maar vergeet ook vooral de rol van de eindgebruiker niet! Het gaat uiteindelijk om de gebruikerservaring van zowel de HR-manager (of beheerder) en de lerende medewerker.

Zodra een ‘werkgroep’ gevormd is, bedenk dan waar een LMS voor jouw organisatie aan moet voldoen. Zoeken jullie een SaaS of juist een Open Source oplossing? Welke functionaliteiten zijn essentieel? Is het belangrijk dat het LMS een accorderingsflow voor openlijnstrainingen heeft of ook incompany trainingen kan verwerken? Is budgettering voor jullie cruciaal?

Zodra helder is waar een LMS aan moet voldoen en een aantal learning management systemen zijn bekeken, is de volgende stap om naar het implementatieproces te kijken. De aanschaf is slechts een klein onderdeel van het gehele proces is. Met het implementatieproces staat of kraakt de adoptie en dus het gebruik van het zorgvuldig uitgekozen LMS.

Contributors

Erik Weerts

Table of contents

Heading 2
Heading 3

Get inspired

View all blogs

Wat is kennisdeling en hoe organiseer je dit op een effectieve manier?

Kennisdeling draait om het uitwisselen van informatie, ervaringen en inzichten binnen een organisatie. Het is een proces waardoor iedereen slimmer, efficiënter en beter geïnformeerd wordt. Maar waarom is het juist nu zo belangrijk dat medewerkers hun kennis delen met collega’s? Simpel: we leven in een tijd waarin kennis de sleutel is tot innovatie en concurrentievoordeel. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over kennisdeling: van de verschillende vormen van kennis tot de voordelen voor je organisatie en de uitdagingen die je kunt tegenkomen. Je krijgt ook praktische tips en leert hoe onze slimme tools jouw kennisdelingsproces kunnen optimaliseren.
Read blog

Een leercultuur: hoe breng je die tot stand?

Als organisatie moet je continu groeien om in te spelen op veranderingen in de markt, nieuwe trends en digitale innovaties. Dit betekent dat medewerkers de mogelijkheid moeten krijgen om zich te ontwikkelen. Zij maken immers de groei van de organisatie mogelijk. Het creëren van een leercultuur is hierbij onmisbaar. Want alleen als leren en ontwikkelen een onderdeel is van de organisatiecultuur zorg je voor een duurzaam leerbeleid. Hoe je dit precies bereikt, lees je hier.
Read blog

Hoe maak je een microlearning?

Op deze blog kon je eerder al meer lezen over de 4 belangrijkste voordelen van microlearnings, maar nu is het tijd voor actie! Hoe maak je een effectieve microlearning? Hoe begin je en waar moet je allemaal rekening mee houden? De antwoorden lees je hier.
Read blog

Get started with skill-based learning today

Reclaim time for people development. Together, we craft the ultimate learning culture step by step.

Book demo
Studytube
AboutCareersContactLegal documentationCookie statementPrivacy statementInformation security
Book a demo
Products
Skill NavigatorLXPLMSAI AuthoringOnline Training LibraryeLearning SubscriptionsEvent Management
Solutions
OnboardingComplianceKnowledge SharingUpskilling & ReskillingOwnership Own Future
Inspiration
BlogWebinars & videosDownloadsCase studies
Industries
MunicipalityConstruction & InfraSMEBusiness ServicesChildcareEducationStaffing & FlexHealthcare
Services
Customer CommunityTechnical SupportIntegrationsLearning CenterImplementationCustomer SuccesCustomer Service
© 2025 Studytube B.V. | KVK: 51290901 | BTW: NL8232.14.333.B01